Középfülgyulladás savós (Serosus) oka, gyógyítása Műtét, felszúrás nélkül

    Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDŐPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FŐOLDAL/HOME  Új honlapom fejlesztés alatt:  https://www.ful-orr-gegeszet.com

 

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség  

 

Az alábbi szöveget régen írtam, kicsit bonyolult. Talán valamivel egyszerűbb az új honlap hasonló témájú oldala:
https://www.ful-orr-gegeszet.com/savos-kozepfulgyulladas

 

 

Krónikus savós középfülgyulladásról beszélünk, ha a középfülben (dobüregben, a dobhártya mögött) sűrű sárgás színű folyadék gyűlik fel. (otitis media serosa chronica, otitis media with effusion, OME, serosus otitis media, SOM, idült szerózus otitisz média )

Kialakulásában döntő jelentőségű a fülkürt működési zavara (Bővebben...). Gyermekekben nagy jelentőségű, nagyon gyakori állapot, melynek megítélése  nemcsak Magyarországon kaotikus. A továbbiakban a szöveg színével jelzem, hogy a leírtak a jelenleg tőlünk nyugatra általánosan elfogadott elveknek, a Magyarországon általában követett gyakorlatnak, vagy saját véleményemnek, gyakorlatomnak felelnek meg. Néha ezek egybeesnek, főleg az első a harmadikkal.

A rendelőmbe ilyen állapotban hozott gyermekek döntő többsége járt már valamilyen, gyakran több rendelésen, ahol szinte mindegyikük műtéti javaslatot, gyakran az első vizsgálatnál időpontot kapott. Az amerikai tankönyvek szerint első vizsgálat alkalmával semmilyen messzevezető kezelési tervet nem kell felállítani, mivel a dobűri folyadék 6 héten belül spontán felszívódhat. Gennyes középfülgyulladás gyógyulása után is ez a helyzet. Nagyon helytelen tehát az a gyakorlat, hogy a spontán gyógyulás lehetőségét nem adják meg a gyermeknek. Ráadásul a (gyermek-)fülész kollégák érveik higgadt kifejtése helyett jellemzően a gyermek megsüketülésének víziójával próbálják a szülőt lehengerelni. Nemegyszer a még zajló gennyes középfülgyulladás idején, vagy a gyógyulási fázisban elvégzett tympanometriával keltik az objektivitás látszatát a tanácstalan szülőben.

Mindenképp szükség van tehát a második vizsgálatra, ahol eldől, hogy fennáll-e egyáltalán a probléma. (Példa erre.) Mi a teendő, ha ekkor bebizonyosodik, hogy a dobűri folyadék nem szívódott fel?

Itt már a hazai rendeléseken is különböző gyakorlatot figyelhetünk meg az orvos vérmérsékletétől, meggyőződésétől függően. Véleményem szerint extrémnek mondható az a sajnos még előforduló eljárás, hogy az ilyen fület felszúrják. Ez általános nemzetközi vélemény szerint szükségtelen, és mint ilyen tilos beavatkozás. A problémát csak pillanatnyilag és látszólag oldja meg, hiszen a dobhártya nyílásán a teljes folyadékmennyiség nem szívható le, a lyuk pedig 1-2 nap alatt beforr, és a kóros állapot folytatódik.

Ha megússza a gyermek az azonnali fülfelszúrást, kétfelől próbálkozhatunk a gyógyítással. A két megközelítési mód egymástól különválhat, vagy együtt juthat szerephez. Mindkét esetben az a cél, hogy a dobüregi nyomás ne legyen alacsonyabb a környezeti nyomásnál (az atmoszféránál).

1. Indulhatunk belülről, a fülkürt orrgarati szájadéka felől, vagy

2. kívülről, a dobhártyán át.

A külföldi orvosok nagy része gátolt orrlégzés és horkolás hiányában nem tulajdonít nagy jelentőséget az első pontnak, gyakrabban választják azt a megoldást, hogy a dobhártyába - általában néhány hónapra - beültetett csövecskével (dobűri tubus, grommet, ventilation tube, franciául  yoyo, németül Paukenröhrchen) nyitva tartják a dobhártyán készített nyílást. Ez alatt az idő alatt a nyálkahártya is megnyugszik, és a remény szerint helyreáll a fülkürt működése is. Ennek a szemléletnek a hátránya, hogy az utóbbi gyakran nem következik be, a hallás csak addig jó, amíg a tubus a helyén van. A kiesett tubust többször újabb műtét során kell visszaültetni.

Nálunk általában nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az orrgarat gyógyításának, mivel ezen a környéken feltételezzük a fülkürt normális működését gátló okot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyereknek orrmandulaműtétet javasolnak, melyet gyakran összekötnek a műtéttel egyidőben végzett fülfelszúrással és a dobűri váladék leszívásával. Más esetben a tubusbehelyezés is megtörténik.

Az utóbbi 15 évben hozzám került gyerekek (és felnőttek) gyógyításakor sikerült a műtétek elkerülése. Ennek elvi alapja egyrészt, hogy a fül közvetlen gyógyítása műtét nélkül nem kecsegtet jó eséllyel, (a fülmelegítés jó hatását nem észleltem,) a felszúrás haszontalan és kellemetlen, a műtét pedig elkerülhető, ha a fülkürt működését sikerül helyreállítani. Ez utóbbi téren mind a nemzetközi, mind a hazai gyakorlattól eltértem, és az orrmandula egyedüli szerepét megkérdőjelezvén az orrmelléküregek (köztük gyerekkorban elsősorban a rostasejtek) kóros állapotának megszüntetését állítottam a középpontba. Ebben fontos módszer a melegítés (infravörös, nem bioptron), valamint az orrban hosszútávon (általában 1 hónap) is használható, a duzzanatot erősen csökkentő, de a nyálkahártyát nem károsító típusú gyógyszerek használata.

Véleményem szerint fontos lenne, hogy a hisztériát, amely ezt a kórképet övezi, visszaszorítsuk. Nem igaz, hogy ez az állapot végleges halláscsökkenéshez vezethet. A kialakuló halláscsökkenés ésszerű határidőn belül (évek) jól gyógyítható, legfeljebb az elhanyagolt esetek gyógyítása hosszabb időt, esetleg több teendőt igényel. Az elsietett műtéteket semmi nem igazolja.

 

Fontos információ a megijesztett szülők számra, hogy kb. 30 éves fül-orr-gégészi, gyermek-fül-orr-gégészi gyakorlatom során egyetlen alkalommal sem találkoztam olyan esettel, hogy egy gyermeknél savós középfül-gyulladás következményeként maradandó halláskárosodás alakult volna ki. Biztos vagyok benne, hogy azok közül a kollégák közül sem látott senki ilyent, akik folyton erre a veszélyre hivatkoznak, esetleg hallókészülék szükségességével fenyegetőznek egy el nem végzett orrmandulaműtét esetére (pl. János Kórház).

 

2012 nyarának-őszének eredményeiről itt olvashat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Savós serosus középfül gyulladás középfül-gyulladás középfülgyulladás fülgyulladás kezelés rostasejtek dobüreg tubus dobűri dobüregi tubusbeültetés orrmandulaműtét melléküreg

Savós serosus középfül gyulladás középfül-gyulladás középfülgyulladás fülgyulladás kezelés rostasejtek dobüreg tubus dobűri dobüregi tubusbeültetés orrmandulaműtét melléküreg

Savós serosus középfül gyulladás középfül-gyulladás középfülgyulladás fülgyulladás kezelés rostasejtek dobüreg tubus dobűri dobüregi tubusbeültetés orrmandulaműtét melléküreg

Savós serosus középfül gyulladás középfül-gyulladás középfülgyulladás fülgyulladás kezelés rostasejtek dobüreg tubus dobűri dobüregi tubusbeültetés orrmandulaműtét melléküreg