Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDőPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FőOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség 

A gyerekek horkolása gyakori tünet.

Lehet jele olyan állapotnak, mely - akár műtéti - beavatkozást igényel, de korántsem mindig van így.

Közkeletű orvosi megítélés szerint a horkoló gyereket meg kell operálni. Általában az orrmandulaműtétet mondják elkerülhetetlennek, holott ez nagyon ritkán van így. Az orrmandula eltávolítása vagy több vagy kevesebb annál, amire szükség van. (Legtöbbször több.)

1/ Amikor több:

Akinek az orrlégzése akadálytalan, nem szokott horkolni. Ebből viszont nem lehet levezetni azt a feltételezést, hogy csak azért horkolhat a gyerek, mert az orrgaratot már annyira kitölti a burjánzó orrmandula, hogy elzárja az orrjáratok hátsó nyílását. Gátolt orrlégzést az orrjáratok csökkent átjárhatósága okoz, ami nemcsak az orrgaratban, hanem sokkal gyakrabban az orrban magában lévő folyamat következménye szokott lenni. Néhány napig, egy-két hétig jelentkező horkolást egyszerű nátha által előidézett nyálkahártya-duzzanat okoz leggyakrabban. Ha ennél hosszabban megmarad a probléma, azt az orr melléküregeinek (arcüreg, főleg rostasejtek) elhúzódó gyulladása tartja fenn, melynek kezelése nem igényel sebészeti beavatkozást.

2/ Amikor kevesebb:

Alapvetően más a helyzet akkor, ha a torokmandulák túltengése okozza a horkolást. Ilyenkor alvás közben az izomzat ellazulása folytán az extrém nagy, vizsgálatkor a középvonalban összeérő mandulák elzárják a szájgaratot. Ezt az akadályt a tudatalatti légzésközpont egy bizonyos ponton már nem tudja leküzdeni, a légzés átmenetileg szünetel. Megfulladástól mégsem kell tartani, mert a vér csökkenő oxigénszintje riadóztatja a magasabb agyközpontokat, melyek "elrendelik" az erős belégzést. Ez általában nagy horkanással jár, mely után egy ideig folytatódik az egyenletes, horkoló légzés. Ennek az állapotnak tehát nem az a veszélye, amivel sajnos nemegyszer ijesztgetik a szülőket, hogy megfullad a gyerek, hanem az, hogy a tudatos belégzések idején megszakadnak az alvás periódusai. Másnap a gyerek kialvatlan, mindig fáradt, elalszik az iskolában. Ebben a helyzetben az orrmandulaműtét nem old meg semmit, utána a torokmandulát is ki kell venni!

Természetesen az óriási torokmandula is lehet átmeneti állapot, ha éppen zajlik egy fertőzés! Ilyenkor nem kell kapkodni a műtéttel.

Hasonló téma itt.