Gócbetegség Ilyen nincs! Góckutatás

    Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDŐPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FŐOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség  

Ez az oldal talán meglepőbb lesz néhány másiknál.

Tudniillik, mi is az a gócbetegség? A meglepő válasz:  SEMMI. Ilyen nincs.

Ma megint volt nálam egy páciens, ezúttal 15 éves nagylány, akinek a Sportkórházban mandulaműtétet parancsoltak nagy fenyegetések közepette, holott a lelet szerint csak detritus volt a manduláján, ami nem kóros állapot. Szegényt az orthopédorvos küldte el a fölösleges vizsgálatra, amiből majdnem nagy kellemetlenség lett.

Ez legtöbb olvasóm számára meglepő lesz, hiszen a magyar (és más, tőlünk keletebbi) bőrgyógyászok, orthopédek, szemészek, stb. rendszeresen küldik körútra azokat a betegeiket, akiknek a betegségét nem tudják eredményesen kezelni. Vagy egyéni alkalmatlanságból, de sokkal gyakrabban az orvostudomány jelenlegi fejlettségének tökéletlen volta miatt. Magyarul: sok betegségnek nem ismert a (pontos) oka, nem túl sikeres a kezelése. Ilyenkor hajlamos az ember (az orvos is ember) mégiscsak elrendelni valamit. Erre kiváló, ha a beteg elmegy pár másik rendelésre, ahol nagyon alapos figyelemben részesül, meggyőződhet, hogy mindent megtesznek érte. (Különösen csábító lehet, ha úgyis előírta az illető magánklinika tulajdonosa, hogy még egy-két ajtón be kell küldeni a beteget, mielőtt hazamegy.) Sajnos ez azzal járhat, hogy néhány fogát kihúzzák, manduláját kiveszik, esetleg lejjeb csinálnak vele kellemetlen dolgokat.

A "gócbetegség" létére semmilyen tudományos bizonyíték nem létezik. Annyi szokott lenni a bizonyíték, hogy a múltkor valakinek jobb lett a térdfájása a mandulaműtét után. Mivel nincs bizonyíték, hogy műtét nélkül is elmúlt-e volna a fájdalom, 1-1 ilyen történet nem tekinthető nyomós érvnek. Tudok viszont konrétan olyan páciensemről, akinek (egyébként százezrekért egy magánklinikán lézerrel) kivették a teljesen ép manduláját, mert csábítóbb volt számára a garantált gyógyulást ígérő kolléga mondókája, mint az én józannak szánt felvilágosításom. Később egy rokonától tudtam meg, hogy mégis megcsináltatta a műtétet, és nem változott a térdfájdalma.  Itt persze nem ő volt a hibás, hanem az egyik orvos, aki ok nélkül elküldte a másikhoz, és főleg ez a másik, aki teljesen indokolatlanul megoperálta őt. Sajnos ilyen nagyon gyakran fordul elő.

Érdemes megnézni a Google-ban, hogy magyarul a gócbetegség keresőszóra hány oldalnyi "információ" található, míg németül semmi, angolul egy vitatható Wikipedia-bejegyzés, más nemigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gócbetegség góc betegség krónikus gyulladás AST ASO  mandulaműtét mandulagyulladás krónikus góc gócos megelőzés garatmandula  góckutatás gócos mandula