Streptococcus Sztreptokokkusz Tüszős mandula Mandulagyulladás AST

    Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDŐPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FŐOLDAL/HOME  Új honlapom fejlesztés alatt:  https://www.ful-orr-gegeszet.com

 

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség  

 

A Streptococcus (sztreptokokkusz) baktérium sok más betegség mellett  (tüszős) mandulagyulladást okoz. Tipikus esetben ez magas lázzal, a nyaki nyirokcsomók jelentős duzzanatával, a mandulákon fehér pöttyökkel jár. (Skarlátról akkor beszélünk, ha ehhez jellegzetes kiütés is társul. Ez azért számít gyermekbetegségnek, mert mindenkin csak egyszer jelentkezik ez a kiütés, utána ellenállóvá válunk az anyag ellen, melyet a baktérium termel, és amely a bőrtünetet okozza.) A baktérium ellen viszont nem válunk ellenállóvá, életünk során sokszor megbetegíthet minket.

Ez a sztreptokokkusz több szempontból is különleges kórokozó. Legkellemetlenebb tulajdonsága, hogy sejtfalának egyik összetevője nagyon hasonlít az emberi szervezet egyik anyagára. Ha a baktérium sokáig jelen van a szervezetben, immunrendszerünk ellenanyagot termel, mely viszont bizonyos körülmények között az emberi szervezet ellen fordul, ami súlyos következményekkel jár: rheumás láz, vese-, szív-, ízületi  betegségeket okoz. Ezek később alig szüntethetők meg mai tudásunk szerint.

A többi torok-, mandulagyulladást okozó vírussal, baktériummal szemben ezt a típust akkor is ki kell irtani a szervezetből, ha (már) nem okoz tüneteket. Torokgyulladást csak akkor kell antibiotikummal kezelni, ha sztreptokokkusz okozza.

Ezek miatt nagyon fontos, hogy a torok-, mandulagyulladások kezelése pontos diagnózison alapuljon. Ez a diagnózis nem nyugodhat csak a tüneteken, mert ezek nem egyértelműek, akkor sem, ha a nagy tapasztalatú orvos biztos benne, hogy nem tévedhet.

A torokleoltás vagy a sztreptokokkusz gyorsteszt (3 perc) használata lehetővé teszi, hogy elkerüljünk néhány buktatót:

1. Fölösleges antibiotikus kezelés.

2. A feltétlen szükséges antibiotikus kezelés elmulasztása.

3. További kellemetlenséget okoz, hogy az indokolatlanul antibiotikummal kezelt torokgyulladásokat később összeadjuk a valódi tüszős mandulagyulladásokkal, és hamar összejön egy magasabb szám, mely miatt valakit mandulaműtétre ítélnek.

 

Még egy fontos információ a sztreptokokkuszról:  CSAK LEGALÁBB 10 NAP ANTIBIOTIKUS KEZELÉS UTÁN VÁRHATÓ, HOGY BIZTOSAN ELPUSZTUL.  Rövidebb kezelés esetén fennáll a veszély, hogy a tünetek újra jelentkeznek, vagy - ami talán még veszélyesebb - a tünetek nem térnek vissza, viszont 5-6 hét után kialakulnak a fent említett szövődmények.

Ezért a Streptococcus okozta mandulagyulladást mindig 10 napig kell kezelni antibiotikummal, más kórokozó okozta mandulagyulladás pedig nem igényli antibiotikum adását.