Hallójárat-gyulladás, külsőfülgyulladás külsőfül

    Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDŐPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FŐOLDAL/HOME  Új honlapom fejlesztés alatt:  https://www.ful-orr-gegeszet.com

 

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség  

 

Olvassa el ezt a fejezetet új honlapomon:

www.ful-orr-gegeszet.com/hallojarat-gyulladas

 

A fülkagylótól a dobhártyáig vezető cső a külső hallójárat.

Egészséges hallójárat  Gyulladt, duzzadt hallójárati bőr

 

 

A hallójárat gyulladása lényegében bőrbetegség speciális helyen. Legtöbbször a fülbe jutott víz váltja ki olyan módon, hogy fellazítja a csontos hallójáratot bélelő vékony bőrt, melybe így behatolnak a normális körülmények között is ott élő baktériumok. Nagyon fájdalmas állapot lehet, de jelentkezhet elhúzódó formában is, főleg éjjeli fájdalmakat okozva. Okozhatja ritkábban hideg szél, huzat, és nemritkán fenntarthatja a fül tisztogatása, mely teljes mértékben fölösleges, sőt káros tevékenység.

A hallójárat-gyulladás olyan - nemritkán makacs, sokszor extrém fájdalommal, máskor inkább csak dugulásérzéssel járó - betegség, melyet sajnos a fülészek is gyakran elnéznek. Ennek egyik oka, hogy a kötelező fülészeti vizsgálati sorrend első lépcsője gyakran kimarad, azzal kezdődik a fül állapotának felmérése, hogy beteszik a fültölcsért. Ez az eszköz viszont eltakarja a bőr nagy részét, mely fedi a külső hallójáratot, tehát a dobhártyáig vezető cső falát. Ilyenkor már csak a dobhártya látszik, és a dobhártyát fedő bőr rendellenes megjelenéséből a dobhártya mögötti középfül betegségére következtet a nem kellően alapos vizsgáló. Így lesz a hallójárat-gyulladásban szenvedők nagy részéből állítólagos középfülgyulladásos beteg. Persze az utóbbi betegségre elrendelt terápia az előbbire nem fog hatni.

 

Kezelése általában antibiotikumot és (erős gyulladáscsökkentő) szteroidot tartalmazó fülcseppel történik. A még ma is kiterjedten alkalmazott naponta váltott (Burow-)csík elavult kezelés, hatása gyengébb, ráadásul naponkénti megjelenést tesz szükségessé a rendelőben. (Célja vagy következménye a gyakori orvos-beteg találkozás.)  Érdekes helyzet van 2013 decembere óta: hazánkban már nem kapható valamirevaló fülcsepp. Helyette egy szemcseppet szoktam adni. A Ciloxan - mivel nincs benne szteroid - nem alkalmas.

Viszonylag ritkán előfordul, hogy a fertőzés mélyebbre hatol, fülkörnyéki duzzanatot és fájdalmat okoz, néha elálló fület is. Ebben az esetben célszerű a helyi kezelés mellett szájon át is adni antibiotikumot, mert a fülcseppben levő hatóanyag nem jut elég mélyre. (Több olyan betegem volt már, akit elálló fül miatt kórházi ügyeletre küldtek, de ők előbb hozzám kanyarodtak, és így masztoidektómia helyett fülcsepp hozta el a gyógyulást.)

A hallójáratban dugulásérzés mellett gyengébb vagy erősebb fájdalmat okozhat egyszerű fülzsírdugó is, melyet szakembernek kell eltávolítania.

Ugyanerről. 

Egy előző évi beteg levele