Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDŐPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FŐOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség  

   

 

 

A mindenki által legismertebb gyermekkori fülbetegség a gennyes középfülgyulladás, az otitis media acuta purulenta. (Felnőttekben nagyon ritka.)

Kialakulásának lényege, hogy gennykeltő baktérium támadja meg a középfület. Rövid idő alatt a dobüregben (középfülben) genny keletkezik, és a dobhártyán is jellegzetes változások lépnek fel. Ez a betegség általában nagyon fájdalmas, különösen akkor, ha a genny nyomása a dobhártyát kifelé feszíti. Ezt hívjuk elődomborodó dobhártyának. Ha nagyon gyors a lefolyás, vagy elhúzódik a segítség, a genny a dobhártyán keletkező lyukon át a hallójáratba juthat, ("kifakad a fül").

A szervezetben kialakuló gennyes elváltozásokat antibiotikumokkal kezeljük. Így van ez a füllel is, nagyon ritka kivételektől eltekintve. Sajnos a magyar fül-orr-gégészeti szakma - bár más területeken (főleg a nagyműtétek) - világszínvonalon van, a mindennapi, fertőzéses eredetű betegségek kezelése területén nem követte az utóbbi néhány évtized szakmai fejlődését, még ma is sebészeti módszerekkel harcol ott, ahol szájon át bevehető (vagy helyileg alkalmazható) gyógyszerekkel gyors és teljes gyógyulást lehet elérni. Természetesen korrekt antibiotikum-választásra, megfelelő adagolásra és kezelési időtartamra van szükség. Ha ez megvalósul, a dobhártya felszúrására nincs szükség, ahogy ez tőlünk nyugatra soha nem is történik meg ebben a betegségben.

Visszatérő (recidiváló) gennyes középfülgyulladás oka legtöbbször a krónikus (idült) savós (serosus, szerózus) középfülgyulladás.

Továbbiak a blogból itt.

Elismerő értékelés egy óvodástól

 

 

 

 

 

 

 

Gennyes középfülgyulladás antibiotikum purulens otitis media acuta antibiotikum felszúrás fülgyulladás Gennyes középfülgyulladás purulens otitis media acuta antibiotikum felszúrás fülgyulladás Gennyes középfülgyulladás purulens otitis media acuta antibiotikum felszúrás fülgyulladás Gennyes középfülgyulladás purulens otitis media acuta antibiotikum felszúrás fülgyulladás Gennyes középfülgyulladás purulens otitis media acuta antibiotikum felszúrás fülgyulladás Gennyes középfülgyulladás purulens otitis media acuta antibiotikum felszúrás fülgyulladás antibiotikum

felszúrás nélkül fülgyulladás antibiotikum