Alváslabor, horkolás, alvásvizsgálat

    Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDőPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FőOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség 

 

Hallom, hogy fejlesztik az "egyik gyerekkórház valamelyik" részlegét. Ez nagy öröm legtöbbször, de azért nem mindig. Építenek egy úgynevezett alváslabort, ahol alvó gyerekek (és felnőttek?) légzését vizsgálják. Meg lehet mondani, hogy a gyerek horkolása okoz-e légzéskihagyást. Ez egy nagyszerű lehetőség, újabb forrásokat lehet elherdálni, lehet kreálni egy-két állást, aztán a tb fizeti a kórháznak, hogy szerencsétlen családokkal eltöltetnek egy éjszakát a kórházban, amiért, gondolom, a szülő is fizet egy keveset, hiszen nem akarja éjjelre bent hagyni egyedül a gyereket. Ráadásul a megtámadhatatlanul tudományos eredmény alapján ki lehet venni a gyerek manduláját, ami meg tényleg mindenkinek előnyös, kivéve esetleg az illető gyereket. Esetleg először csak az orrmandulát, ami soha nem javít a helyzeten, vagy a torokmandula felét, ami után 1-2 évvel netán el lehet játszani újra az egészet. (Nemrég volt egy ilyen betegem.)

A lényeg az, hogy a horkolásnak azt a fajtáját, amely légzéskimaradással jár, és ezért az alváslaborban időnként oxigénhiányt, széndioxid-emelkedést lehet kimutatni, gyerekeknél mindig a torokmandula extrém megnagyobbodása okozza. Ilyenkor elalvás után a garatizmok elernyednek, a mandulák lifegni kezdenek a torokban, és ajtószerűen becsukódhatnak, elzárják a légutat. A gyerek egy darabig küzd a belégzésért, majd átmenetileg leáll a légzése. Az oxigénszint csökkenése miatt nemsokára részben felébred, és nagy horkantással vesz egy nagy levegőt. Ezt bármely szülő, aki hajlandó a gyerekkel éjjel eltölteni 1-2 órát, pontosan leírja, nincs hozzá szükség alváslaborra.

Hozzátartozik az is, hogy a torokba nézve látszik, hogy összeérnek-e a mandulák a középvonalban. Ha egyáltalán nem, akkor az kizárja a mandulák ilyen okból való kivételének szükségességét. (Más oka meg szerintem tulajdonképpen nincs.)