Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDőPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FőOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség 

                                          

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő: egész nap rugalmasan, (sürgős esetben bármikor,) kizárólag előzetes megbeszélés alapján

Budapest, 1037, Mátyáshegyi út 43.. (Szépvölgyi út-, Pálvölgyi barlangnál)                            

Bejelentkezés:   06 30 9141477 ( lehetőleg reggel 9-kor)     ONLINE IDőPONT                           BLOG

expatmed@gmail.com     ERRE KELL JÖNNI (Ne a GPS-t kövesse!)   FőOLDAL/HOME

Krupp (croup, laryngitis subglottica, pseudocroup, pszeudokrupp)

 

 

Tisztelt Doktor Úr !

Kisfiam 2 éves, a múlt héten hajnalban először volt kruppos rohama (ugató száraz köhögés, belégzéskor nem kapott levegőt) ami hidegpára és hideglevegő hatására enyhült. Másnap az ügyelet megállapította, hogy piros a torka és tényleg krupp volt. Calcimusc-t, Cetirizen Hexalt, Rectodelt és antibiotikumot írt fel. (az első két gyógyszert adtam neki, de az antibiotikumot nem, mivel tudtommal a kruppot vírus okozza. Továbbá se láza, se orfolyása nem volt, csak köhögött. Köptetőt nem írt fel, de én az interneten olvasottak után ACC-t adtam neki a 2. naptól nappalra. Majd a háziorvos is megvizsgálta, és megerősített, hogy nem kell antibiotikum, és adjam neki a Calsimusc+Cetirizen+ACC-t. Az allergológus kolleganője itt az interneten viszont azt felelte, hogy felesleges adni az Calsimusct és Cetirizent, mivel nem allergia okozza a kruppot. A kruppról már elég sokat tudok, de arról, hogy mi okozza és mi a gyógyítás menete úgy látom, hogy még az orvosok sem értenek egyet. Felesleges gyógyszereket nem akarok adni a gyerekemnek, főleg nem antibiotikumot, amit sajnos az orvosok ilyen kis gyereknél indokolatlanul sokszor felírnak, megsaccolva, hogy biztos bakteriális betegség, tönkretéve a bélflóráját a gyereknek. Háziorvosunk szerint a hidegpárásító nem ér semmit, de az inhalálót pedig nem írják fel az orvosok nekünk. Ön milyen gyógyszereket szokott felírni a kruppra, és a hirtelen bekövetkező kruppra mit tanácsol a szülőknek (hideg levegő majd kúp?) Mely készülékek hatásosak valóban a krupp gyors kezelésére.
Válaszát előre is köszönöm.

 


Kedves Szülő!

Ritkán kapok ilyen jól megalapozott kérdést.
1. Antibiotikum soha nem kell kruppra. (esetleg akkor, ha más baja is lenne egyszerre.)
2. Nyákoldót nem szoktam adni, mert nem nyák okozza a tüneteket, hanem a gégében, a hangszalagok alatt kétoldalt kialakuló váratlan nagyfokú nyálkahártya-duzzanat.
3. Tapasztalatom szerint antihisztamint, antiallergikumot érdemes (volt) adni a roham kezdetén, (de mióta Rectodelt van, ezzel általában nem foglalkozunk.)
4. Egyes országokban inkább a forró gőzzel teli füdőszobába, másokban inkább a kertbe-teraszra viszik a gyereket. Mindkettő elég lehet, az én gyerekeim a friss levegőt jobban szerették. Szerintem van haszna a hidegpárásítónak, de talán nem elég a gyógyuláshoz. Az inhaláló hasznos lenne, de sajnos nem vagyok tisztában a felírás szabályaival.

A krupp is azon gyakori betegségek közé tartozik, amelyről többet kellene tudnunk.
1. Sokszor egyértelműen vírus okozza, ilyenkor lázzal, vörös torokkal jár.
2. Genetikai tényezők is szerepet játszanak, egyes családokban gyakoribb. Egyértelmű, hogy hajlam kell hozzá, van aki soha, van aki gyakran croupos.
3. Az időjárás is fontos, egyes éjszakákon sokan, máskor senki nem mutat ilyen tünetet. Furcsa, hogy a ködös éjeken lesz valaki kruppos, és úgy gyógyítjuk, hogy kivisszük a ködös éjszakába.

Ha igazán fulladni, félni kezd a gyerek, Rectodeltet szoktam javasolni. Tudni kell, hogy Németországban csak 100 mg-os kúp létezik, kétéves gyereknek egyszerre kettőt is lehet adni a 30-asból, vagy akár egyből egy százast. Csak egyszer ismételhető!

Üdvözlettel

dr Timár Tibor
 

krupp croup Rectodelt

krupp croup Rectodelt

krupp croup Rectodelt

krupp croup Rectodelt