Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDőPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FőOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség 

                                          

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő: egész nap rugalmasan, (sürgős esetben bármikor,) kizárólag előzetes megbeszélés alapján

Budapest, 1037, Mátyáshegyi út 43.. (Szépvölgyi út-, Pálvölgyi barlangnál)                            

Bejelentkezés:   06 30 9141477 ( lehetőleg reggel 9-kor)     ONLINE IDőPONT                           BLOG

expatmed@gmail.com     ERRE KELL JÖNNI (Ne a GPS-t kövesse!)   FőOLDAL/HOME

 

Néha megpróbál az ember interneten jött kérdésre komolyan válaszolni, de ez nagyon nem könnyű:

Facebook:

  • Conversation started Tuesday
  • Emoke Benedek
    Tisztelt dr Timar,

    Erdelybol irok onnek, 3.5 eves kisfiam 2014 aprilis ota kethetente tuszos mandulagyulladast (torok) produkal, a jelenlegi mostmar a hatodik igy zsinorban, sajnos mindannyiszor nagyon magas lazzal es antibiotikum kezelessel vegzodott a dolog (probalt a drno enyhebb gyogymodot is, de sajnos sikertelenul). Garatvaladekot is vettek, ketszer is, mindig negativ lett az eredmeny, elvileg nem streptococcus a ludas. A mandulak kivetelet javasolja az orvos, de egyelore az sem kivitelezheto, mivel allitolag csak 4 eves kor folott hajtanak vegre ilyen mutetet. Nagyon tanacstalan vagyok megoldast illetoen es nagyon elkeserito hogy kethetente menetrendszeruen indul ujra az egesz cirkusz a mandulakkal (annal is inkabb mivel itthon most kethetes babank van, igy megterhelo a sok betegeskedes), attol felek mar hogy a sok antibiotikumtol es lazcsillapitotol (3-4 napon valtott lazcsillapitassal sem egeszen kordaban tarthato) alakul vmi szovodmeny. Erdekelne a velemenye az esetunkrol, illetve mit gondol mi lehetne a megoldas egy ilyen allapotra, szinte nem is piros feluleten kezdodik a gennyesedes, pottyosodes, megis 1-2 nap alatt kezeletlenul befogja mindket mandulat, es az antibiotikummal gyogyul. Elore is koszonom valaszat!

    Udvozlettel,

    Benedek Emoke

     
  • Emoke Benedek
    Tisztelt dr Timar, Erdelybol irok onnek, 3.5 eves kisfiam 2014 aprilis ota kethetente tuszos mandulagyulladast (torok) produkal, a jelenlegi mostmar a hatodik igy zsinorban, sajnos mindannyiszor nagyon magas lazzal es antibiotikum kezelessel vegzodott a dolog (probalt a drno enyhebb gyogymodot is, de sajnos sikertelenul). Garatvaladekot is vettek, ketszer is, mindig negativ lett az eredmeny, elvileg nem streptococcus a ludas. A mandulak kivetelet javasolja az orvos, de egyelore az sem kivitelezheto, mivel allitolag csak 4 eves kor folott hajtanak vegre ilyen mutetet. Nagyon tanacstalan vagyok megoldast illetoen es nagyon elkeserito hogy kethetente menetrendszeruen indul ujra az egesz cirkusz a mandulakkal (annal is inkabb mivel itthon most kethetes babank van, igy megterhelo a sok betegeskedes), attol felek mar hogy a sok antibiotikumtol es lazcsillapitotol (3-4 napon valtott lazcsillapitassal sem egeszen kordaban tarthato) alakul vmi szovodmeny. Erdekelne a velemenye az esetunkrol, illetve mit gondol mi lehetne a megoldas egy ilyen allapotra, szinte nem is piros feluleten kezdodik a gennyesedes, pottyosodes, megis 1-2 nap alatt kezeletlenul befogja mindket mandulat, es az antibiotikummal gyogyul. Elore is koszonom valaszat!
     
  • Emoke Benedek
    udvozlettel,
    Benedek Emoke
     
  • Tuesday
  • Fül Orr Gégészet Timár
    Kedves Emőke! A műtét mindenképp kerülendő. Például Ausztriában teljesen tilos a mandulaműtét 6 év alatt. Gondolhatja, hogy akkor ritkán van rá szükség. Olvassa el ezt, aztán küldjön új kérdést, ha valami nem világos: www.orr-ful-gegeszet.hu/Mandulamutet.htm

    Üdv.

    Timár Tibor

     
  • Emoke Benedek
    koszonom a valaszat, elolvastam a cikket is.
     
  • Emoke Benedek
    ahogy irtam garatvaladekot vettek 2 alkalommal is es nem mutatta ki a streptococcus jelenletet. Gondolja hogy megis ez all a dolog hattereben?? enyhe antibiottikummal / v anelkul mar nem fordul vissza a folyamat sajnos, mindig csak rosszabbodik, cefalosporin es claritromicin valtja egymast altalaban, azzal szepen helyrejon...a gond az h 1-2 het utan vissza is ter, menetrendszeruen:((on szerint milyen laboratoriumi vagy mas vizsgalatot kellene meg elvegezni, hogy kideruljon a valodi ok?
     
  • Emoke Benedek
    az on velemenye szerint lehet ez esetleg allergias reakcio??
     
  • Emoke Benedek
    1 ev 8 hos koraig egyebkent nem volt beteges a gyerek (igaz masfel evig anyatejes volt), aztan jott egy-ket legcsogyulladas, ami a kovetkezo evben majdnem pontosan ugyanakkor megismetlodott (mindig oktoberben)23?
    egy parszor tarsult hozza aszmatikus roham (nehezlegzes), amit ventolinnal kezeltek egy par napig es helyrejott
    eddig nem valt kronikussa (mar attol is tartok h nehogy az is visszaterjen
    amugy egesz telen nem volt problema,
    miota tavaszodik azota gennyesmandulagyulladas van allando teriteken sajnos
    es egyszeruen nem tudom hogy lehetne veget vetni ennek az ordogi kornek..2 hetente ujakezdodik (azelott nem volt mandulas a gyerek)
    ha van barmilyen javaslata, hogy milyen vonalon indulhatnank el a gyogyulas iranyaba, kerem irjon vissza
    valaszat elore is koszonom:)
    szep estet!
    udv,
    Emoke
     
  • Today
  • 9:53am
     
     
    Fül Orr Gégészet Timár
    Nem könnyű itt beszélgetni, mert lenne néhány kérdés. A megoldás általában nagyon egyszerű. Nincs ilyen, hogy a tüszős mandulát csak erős gyógyszerrel lehet meggyógyítani. Ha nincs a torokban Streptococcus, akkor az nem tüszős mandula. Akkor nem is kell antibiotikum. Ez más betegségre nem vonatkozik, de torok-mandulagyulladásra mindig. Ha mégis Streptococcus lenne, az mindig érzékeny a legegyszerűbb antibiotikumokra. (Penicillin, amoxicillin). Értem, hogy tüürelmetlenek, de egyszer végre ki kellene várni, hogy gyógyszer nélkül nem gyógyul-e meg ugyanakkkor a gyerek, mint az "erős" gyógyszerrel.
     
  • 9:54am
     
     
    Fül Orr Gégészet Timár
    Amikor viszont mégis Streptococcus lenne, 10 nap gyógyszer kell. Kapott valaha 10 napot?
     
  • Today
  • 2:46pm
     
     
    Emoke Benedek
    10 napig meg sosem kapta, altalaban 5-7 napig, egyszer kapott penicillin injekciot 3 nap + klaritromicint 5 napig
    a penicillinre sehogyan sem reagalt , lazas volt 4-5 napig
    jelenleg is klaritromicint kap, az elmult penteken ujrakezdodott minden
    a drno probalta Sumetrolimmmal (sulfamethoxazol + trimethroprim) helyrehozni de vasarnapra meg csunyabb lett a mandulaja, kezdtuk az egyikkel es a genny athuzodott a masikra is) igy aznaptol Klaritromicinnel folytatjuk, pentekig kapja a gyerek
    a Klaritro utan egyebkent keddre mar egeszen szep lett a mandulaja
    gondolja hogy streptococcus lenne, annak ellenere is hogy nem jott ki a laborvizsgalaton, on szerint ismeteljuk meg, vagy hogy lehet errol megbizonyosodni?
    amugy a nyirokcsomoi a nyakan allandoan duzzadtak, akkor is, amikor epp nem beteg
    amikor beteg lesz persze jobban megduzzadnak
    amugy miota mandulazunk nem folyik az orra, nem igazan kohog
    csak magas 39-40 fokos laz van es gennyes mandula
    a laz napokon at tart ejjel-nappal, kitartoan
     
  • 3:11pm
     
     
    Emoke Benedek
    miota mennek ezek a mandulagyulladasok, teljesen sose huzodik vissza a mandulaja, mindig jol lathato, es mintha picit a beszedhangja is valtozott volna, neha horkol...ejszaka is mikor cumizik neha olyan kattogo hangukat hallat mintha be lenne kisse dugullva az orra ...vajon polipja is van...a hangjan azota hallom a valtozast (nem olyan markans, annak aki nem ismeri) miota mandulagyulladas van egyfolytaban, akkor is amikor nem beteg
     
  • 3:13pm
     
     
    Emoke Benedek
    ne haragudjon a folyamatos uzenetekert, de egyszeruen keptelennek erzem ezt a helyzetet, es nagyon ketegbeejto, amikor ujra-es ujra ugyanott tart unk
    nagyon koszonom, hogy igy is hajlando valaszolni a kerdesekre
    onnek csak Budapesten van rendeloje??
     
  • 4:17pm
     
     
    Fül Orr Gégészet Timár
    Csak Pesten rendelek. Illetve Budán. Sajnos az Önök orvosának fogalma nincs arról, hogy mi az a mandulagyulladás, hogy kell kezelni, stb. Ezért Önben az a benyomás alakult ki, mintha a gyereknek valami rettentő komplikált betegsége lenne, holott ez biztosan nem így van. Az interneten ezt a helyzetet nem fogjuk tudni rendezni. Szerintem ezek vírusbetegségek, és fölöslegesen kapja az antibiotikumot, sokszor, és mindig kevesebbet a kelleténél. Mármint amennyi akkor kellene, ha kellene. Ha valamikor kell, akkor nem kell váltogatni az antibiotikumot, hanem szépen egyből 10 napot kell adni. A mandulának nem kell visszahúzódni, teljesen mindegy, hogy hogy néz ki. Az a lényeg, hogy a gyerek hogy van. Ha nem tudnak eljönni, szerezzen egy orvost, aki ad neki 10 napig rendes adagban amoxicillint, és aztán felejtsék el a tüszős mandulát. Hogy mennyi a rendes adag, megírom, ha tudom, hogy hány kiló a gyerek.
     
  • 6:59pm
     
     
    Emoke Benedek
    koszonom a valaszat, a gyerek 14 kg-s
    vajon miert nem jon ki a laborvizsgalaton, ha streptococcus a ludas?
    elmennenk egy konzultaciora csak sajnos epp most szuletett meg a kisteso, aki most 2 hetes, igy bonyolult lenne az utazgatas:((
    sajnos tenyleg nem tudjuk h mit tegyunk h tobbe ne terjen vissza...az amoxicilin megoldana??? ...on szerint orvosi felugyelet nelkul adhatok amoxicilint ha 2 het mulva ujra jon a kovetkezo felvonas??
    nagyon megterhelo a kitarto makacs laz es az allando betegeskedes ilyenkor ...veguliseddig meg mindig meggyogyult, csak allandoan visszater...es ez a sok gyogyszer....
    szep estet!
     
  • 9:58pm
     
     
    Fül Orr Gégészet Timár
    Mondom, szerintem ez aligha Streptococcus.
     
  • 9:59pm
     
     
    Emoke Benedek
    ertem, de akkor miert mind ter vissza
    mert meg nem fazik, fagyit se ehet meg hideg folyadekot sem iszik...
    nezzunk ujra garatot, vagy vervizsgalatot csinaltassunk? vagy ha ujra kezdodik nyomjam bele az amoxicilint?? milyen dozisban?
     
  • 10:16pm
     
     
    Emoke Benedek
    mi a megoldasa ennek az esetnek velemenye szerint?? konkretan mit csinaljak a kozel 40 C lazas gennyes mandulas gyerekemmel mondjuk 2 het mulva?? es mit tegyek hogy ne kezdodjon ujra az egesz ordogi kor?
    elnezest a sok kerdesert...
     
  • 10:52pm
     
     
    Fül Orr Gégészet Timár
    Ha legközelebb "gennyes" lesz a mandula, csináljanak egy torokleoltást, és amíg nincs meg az eredmény, ne adjanak antibiotikumot. Ugyanúgy fog meggyógyulni, mint mikor adják. Ha mégis kijön a Strepto, akkor kell adni 3x 5m l Amoxicillint olyanból, ahol 50mg van 1 ml-ben, vagyis 250mg 5 ml-ben. De próbálja meg kivárni az eredményt. Ha jól van a gyerek, mikor éppen nem magas a láza, nyugodtan lehet várni néhány napot a kezeléssel. Ennyit tudok tanácsolni a távolból.
     
 

olvasói kommentár       

 

vissza a bloghoz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

antibiotikum