Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDőPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FőOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség 

                                          

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő: egész nap rugalmasan, (sürgős esetben bármikor,) kizárólag előzetes megbeszélés alapján

Budapest, 1037, Mátyáshegyi út 43.. (Szépvölgyi út-, Pálvölgyi barlangnál)                            

Bejelentkezés:   06 30 9141477 ( lehetőleg reggel 9-kor)     ONLINE IDőPONT                           BLOG

expatmed@gmail.com     ERRE KELL JÖNNI (Ne a GPS-t kövesse!)   FőOLDAL/HOME

 


Ma volt nálam egy hatéves kisfiú, akit régebben kezeltem már, de két és fél éve nem láttam.
Azért jöttek el megint inkább hozzám, mert elbizonytalanodtak. Az utóbbi két hétben két vagy háromszor voltak a gyerekorvosuknál, háromszor egy nagyon rutinos fül-orr-gégésznél egy óbudai magánklinikán, de még mindig nem volt világos nekik, hogy akkor mi a baja a gyereknek. Ja, volt már vérvétel is. A gyerekgyógyász szerint tüszős mandula, a fül-orr-gégész szerint mononucleosis. (Utóbbi egy vírusbetegség, mely gyakran kellemetlen formát ölt, de gyakorlatilag magától gyógyul, antibiotikumtól nem javul. Utóbbiról itt olvashat.) 

Az volt a probléma, hogy senki nem tudta, mitől volt két hete három napig lázas a srác, és hogyhogy még mindig nincs jól.  A gyerekgyógyász idővel tüszős mandulának tartotta, de mivel a volt osztályvezető fülész esküdött, hogy ez vírusbetegség (mononucleosis), nem állt a sarkára. A fülész a magánklinikán, ahol további vizsgálatok elvégzése eléggé támogatott, csináltatott egy vérvételt, melyre a gyerekgyógyász azt mondta, tüszős lehet ez mégis, de a mononucleosisra vonatkozó specifikus vizsgálat tovább tart, így a fülész az eddigi vérlelet ismeretében sem javasolta az antibiotikum adását.

Megvizsgáltam a gyereket, beleértve a Strep A gyorsteszt elvégzését is. Gondoltam, hogy esetleg pozitív lesz az eredmény, mármint kimutatja a teszt a Streptococcust, ezzel bizonyítván, hogy tüszős mandulagyulladással állunk szemben. Közben került elő a vérlelet, melyben a magas sűllyedés baktériumfertőzést, a magas AST érték ezen belül Streptococcus-fertőzést igazolt, a csak kissé emelkedett fehérvérsejtszám és főleg a normális monocitaszám kizárta a mononucleosist. Ezt a vérleletet látta a fülész, de annyira ragaszkodott a kimondott meggyőződéséhez, hogy ez mononucleosis, hogy továbbra sem javasolta az antibiotikus kezelés elkezdését, amíg az un. mono teszt eredménye meg nem érkezik. (Ezt nem végzik minden nap az illető laborban.)

Ha lenne minden gyerekgyógyásznál gyorsteszt, a gyerek betegségét az első napon 5 perc alatt, vérvétel nélkül teljes bizonsággal lehetett volna diagnosztizálni, mára rég elfelejtették volna, hogy beteg volt. Így meg ma kezdődött meg a kezelés, két hét betegség, 5 vagy 6 orvosi vizsgálat, egy vérvétel, és kb 10 nap óvodai hiányzás után. Gondolom, költségek is voltak a magánklinikán.

 

 

 

 

 

 

 

 

tüszős mandula, mononucleosis, Streptococcus sztreptokokkusz AST ASO  mandulaműtét mandulagyulladás krónikus góc gócos megelőzés garatmandula  góckutatás gócos mandula