Mandulatályog Klacid Uno miatt

    Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDőPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FőOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség 

 

Vannak olyan gyógyszerek forgalomban, melyek semmilyen betegségre nem jók. Ilyen például a Klacid Uno, mely 500 mg erősségű. Mivel ennek a gyógyszernek a napi adagja 2x 500 mg, semmiképp nem lehet ugyanolyan hatásos a napi egyszeri 500 mg-os adag. Ehhez nem kell zseninek lenni. Mégis törzskönyvezve van ez a gyógyszer, és egyre több orvos örül meg neki, hogy milyen jó: csak egyszer kell bevenni, és még olcsóbb is a 2x500 milligrammnál.
Ma volt nálam egy 20 éves "kislány", akinek a váci körzeti orvosa helyesen megállapította, hogy a mandulagyulladására antibiotikumot kell adni. Bár fölösleges a Klacidot adni, mert kicsit erősebb antibiotikum a feltétlenül szükségesnél, alapjában nem kifogásolható, hogy ezt a hatóanyagot választotta. Sajnos azonban a napi 1000 helyett 500 mg-os mennyiségben kapta a beteg a gyógyszert, ezért kialakult egy mandulakörüli (peritonsillaris) tályog. Ezt pedig a váci kórházban altatás nélkül fölvágták. Másnap újra. Senkinek nem kívánom, hogy megtudja, mennyire fáj egy érzéstelenítés nélkül a rendkívül gyulladt torokban végzett 1,5 cm-es vágás. (Később mikor kérte a beteg, hogy adjanak neki több fájdalomcsillapítót, azt mondta a nővér, hogy ők sem lopják a gyógyszert.) Végül saját felelősségre kijött a páciens a kórházból, ahol búcsúzóul ellátták antibiotikum recepttel, igaz kicsit rövidebb időre, mint kellett volna.

olvasói kommentár 

vissza a bloghoz