Blog fül-orr-gégészet orrmandulaműtét szövődmény

    Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDőPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FőOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség 

 

Az orrmandulaműtéttel kapcsolatban egy kevéssé ismert szempont került elő a Baba Magazin decemberi számában, miután fellépett egy alig ismert, de néha-néha előforduló szövődmény, mely nagyon komoly "kellemetlenséget" okoz a gyermeknek és családjának.

Arról van szó a  cikkben előrébb, hogy egy kisgyereknél az orrmandula eltávolítás után derült ki, hogy a lágyszájpad működése egy kisebb fejlődési rendellenesség miatt nem tökéletes. Ez a műtét előtt nem vezetett tünethez, utána viszont komoly problémát okozott, mert a szájpad nem tudta lezárni a rést az orrjárat felé. Emiatt szökik a levegő beszéd közben, ami rendellenes beszédet okoz, másrészt a folyadék is az orrba kerül nyeléskor, ahelyett, hogy a nyelőcső felé jusson tovább. Ezt a problémát általában csak egy nagyon kellemetlen műtéttel lehet rendbehozni, mely nagyon fájdalmas állapottal jár a műtét után kb 10 napig, és utána sem úgy működik úgy, ahogy előőtte. 

Az én részem:

Ahogy utánajárunk, kiderül, hogy az orrmandula eltávolítása előtt többek között mindenképp meg kell győződni a lágyszájpad épségéről. – Ha fejlődési rendellenesség következtében a lágyszájpad nem mozog úgy, ahogy kellene, akkor az orrmandula eltávolítása még több problémához vezethet – hangsúlyozza dr. Timár Tibor, fül-orr-gégész, gyerekgyógyász, akitől megtudjuk, ma Magyarországon a leggyakoribb gyermekkori műtét az orrmandula eltávolítása. – A műtét indokolt esetben nagyon hasznos lehet, de tapasztalatom szerint az esetek nagy részében már akkor elvégzik, amikor a barátságosabb kezelési módokat még messze nem merítették ki. – Szülőként, a gyerekeim fülbetegségeinek kezelése során ismertem fel, hogy műtét nélkül is eredményesen gyógyítható a probléma. Az egyik gyerekemnek három éves korában még magam vettem ki az orrmanduláját, később, egy másik gyerekem esetében viszont már korántsem voltam meggyőződve arról, hogy a műtét a jó megoldás, pontosabban, hogy az vezet a gyógyuláshoz. Tulajdonképpen nála kísérleteztem ki azt a terápiás módszert, melynek során infralámpás kezelést és orrspray-ket alkalmazok. Az a tapasztalatom, hogy 2-3 éves korban az esetek 99 százalékában ez a terápia meghozza a megoldást. A felesleges műtét nemcsak traumát jelent a gyerekeknek és a szülőknek, de fennáll a műtéti szövődmények kockázata is, ráadásul sokszor továbbra is megmarad a probléma, hamarosan újra jelentkeznek a tünetek – magyarázza a gyerekorvos.

– Sajnos sokszor savós középfülgyulladás esetén szinte azonnal az orrmandula eltávolítását javasolják a gégészek, arra hivatkozva, hogy a túl nagy mandula akadályozza meg a középfület és az orrgaratot összekötő fülkürt normális működését, ami halláscsökkenéshez vezet. Én viszont úgy gondolom, hogy az esetek jelentős részében a fülkürt működését kell helyreállítani. A fülkürt betegségét pedig jellemzően az okozza, hogy az orr melléküregrendszeri nyálkahártyájának tartós gyulladása következtében felgyülemlő sűrű, hurutos váladék a fülkürt környékén jelentkezik. Ez vezet a fülgyulladáshoz – fejti ki dr. Timár Tibor, aki az orrmelléküreg gyógyítására régóta eredményesen alkalmazza az infralámpát. – Ráadásul a legtöbbször a szülőket azzal győzik meg a műtét szükségességéről, hogy közlik, túl nagy a gyerek orrmandulája. Tudni kell azonban, hogy a vizsgálatkor nem látható az orrmandula, méretét csak CT vagy MRI segítségével lehet megbízhatóan megállapítani.

 

olvasói kommentár 

vissza a bloghoz