Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDőPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FőOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség 

                                          

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő: egész nap rugalmasan, (sürgős esetben bármikor,) kizárólag előzetes megbeszélés alapján

Budapest, 1037, Mátyáshegyi út 43.. (Szépvölgyi út-, Pálvölgyi barlangnál)                            

Bejelentkezés:   06 30 9141477 ( lehetőleg reggel 9-kor)     ONLINE IDőPONT                           BLOG

expatmed@gmail.com     ERRE KELL JÖNNI (Ne a GPS-t kövesse!)   FőOLDAL/HOME

 

Nem illik (nem szabad, büntetendő cselekmény) egy újságból kifényképezni egy oldalt, és megosztani, de nem tudtam ellenállni.

Lejjebb olvasható a fordításom

 

Amiért árt gyermekeinknek a túldiagnosztizálás

Bizonyos Jordan Smoller írta le először a "Gyermekkor szindrómá"-t. A "rövid, hangos lények" között elterjedt kór veleszületett, éretlenséggel jár, valamint tudáshiánnyal és zöldségundorral (Legume anorexia). Az amerikai pszichiáter szatíráját lassan utoléri a valóság. Németországban az általános iskolások 30 %-át kezelik, mert úgy tartják,  valamilyen betegségben szenvednek. Egy amerikai irányelv szerint minden 9-11 éves lánynak és fiúnak legalább egyszer koleszterin-meghatározást kell végezni. Ha így megy tovább, nem maradnak egészséges gyerekek.

A Pediatrics nevű tekintélyes szaklapban négy gyermekorvos okos és megnyugtató választ ad erre a problémára. Szakítanak a népszerű tévedéssel, hogy annál jobb az embernek, minél többet vizsgálják. "A túldiagnosztizált pácienseknek sajnos soha nem hasznuk származik,  hanem esetleg káruk" - írják. Ez a meglátás az egész orvoslásra érvényes; szerencse, hogy a  szerzők a gyermekgyógyászatra is kiterjesztik. A Smoller által említett lényeknek minden lehetséges kórt, zavart és elváltozást tulajdonítanak, csupa olyasmit, ami az egészségükre semmilyen befolyással nincs.

Például gyomorégése van sok hathónapos bébinek,de egyéves korban már nincs - függetlenül attól, hogy kezelik-e vagy sem. Egy tanulmány szerint az epeköves gyerekeknek semmilyen panaszuk nem volt, a többségüknek később sem lett, és kezelésre sem volt szükségük. Egy  vizsgálat kimutatta, hogy a sleep apnoes (alvási nemlégzés) fiataloknak a fele később teljesen normálisan légzik. A lányoknál, fiúknál divatba jött élelmiszerallergiák is túllőnek a célon. A teszteken ugyan kimutatják a problémát, de klinikailag fennálló tünetei csak egy töredéküknek van. Ennek persze nem kell eltántorítania senkit attól, hogy orvoshoz forduljon a gyermekével, de egy kis diagnosztikai önmegtartóztatás hasznos is lehet.

 

olvasói kommentár 

vissza a bloghoz